vabakäekimp

KODUSE LILLESEADMISE KOLM PÕHITÕDE

Ettevalmistused

Alustada tuleks õigest lillevalikust! Kindlasti tasub uurida, millised lilled on hooajalised, millised sordid püsivad kauem ja milliseid lilli võib näiteks kuivatada.

Kui sulle on kingitud või oled rõõmustanud end ise kimbu lilledega, siis esimese asjana hinda lillede pikkust ja vali selle järgi sobiv ja kindlasti puhas vaas.

Uuri, kas lillede varred on puised või pigem tegemist rohtsete vartega. Kuldne reegel on – mida puisem vars, seda soojem vesi ja vastupidi. Näiteks tulbid ja nartsissid eelistaksid jahedat vett!

Võta terav nuga või spetsiaalsed lillekäärid ja lõika julgelt 2-3 cm lilli lühemaks ja aseta veega täidetud vaasi.

Rohtsete vartega lilled eelistavad vähe vett ja puisematele võib vett julgemalt valada. Kindlasti lisa vaasi võimalusel lilletoitu ja vaata, et lehed ei ulatuks vette, sest see põhjustab vee kiiret riknemist ja lillede värskus hääbub kiiremini.

Lilleseadmine

Samatüübilised lilled

Ilusa tulemuse tulpide vaasi seadmiseks saad nii, kui võtad kõik lilled ühepikkuselt kätte ja pistad korraga saada-lillekimp vaasi. Kui tegemist pikemate ja peenevarreliste lilledega nagu näiteks liilia, siis alusta sellest, et paned kolm lille kolmnurgana ja siis lisad järjest õie kaupa lilli juurde, kuniks kõik lilled on leidnud vaasis oma koha. 

 

Segakimbud

Vali 3 pikemat ja tugevama varrega lille ning sea need vaasis kolmnurgana. Ja sinna vahele torka õrnemaid ja lühemaid lilli. Ole kimbu loomisel vaba ja lõika julgelt osa lilli lühemaks, et tekiks ruumiline ebatasane tulemus. Selline olek on lilledele omasem ja iga õie ilu paistab paremini välja.

Nipid tagamaks lillede pikka elu

Vaheta korrapäraselt vett, pese hoolikalt vaas ja nii iga kolme, nelja päeva tagant.

Nopi kimbust ära juba äraõitsenud lilled ja lõika alles jäänud lilledel 2-3 cm varsi.

Kui enamus õisi kimbust on juba väsinud, siis lõika alles jäänud lilled lühikeseks ja pane madalasse vaasi. Näiteks nelkide või freesiate eluiga võid sel moel pikendada nädala võrra.

Kindlasti jägi, et lilled ei jääks päikese kätte, radika ega puuviljade lähedusse.

 

Head lilleseadmist!

Sinu Studio Nelk